Wat is Virtual Reality eigenlijk?

 In Nieuws

Dat zijn twee van de veel gestelde vragen, omdat het woord Virtual Reality (VR) inmiddels een soort container begrip is geworden en daarmee snel tot verwarring leidt. Logistic Workx legt u uit wat Virtual Reality is, wat je er allemaal mee kunt doen en welke verschillende producten je hebt voor de optimale Virtual Reality ervaring.

Wat is Virtual Reality precies?

Over het woord “virtual” zegt wikipedia het volgende: “Virtuele werkelijkheid, Virtuele realiteit, VR of schijnwerkelijkheid (Engels: virtual reality, afgekort: VR) simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring. “

Nu zegt Wikipedia meer, maar dit stuk van de definitie leent zich bij uitstek om de verwarring duidelijk te maken. Als de zintuigen in dit geval worden beperkt tot ogen en oren, dus beeld en geluid, dan was onze bekende TV tweede helft vorige eeuw eigenlijk al een apparaat dat ons een ‘Virtuele’ beleving gaf.  De show stond immers bijvoorbeeld in Amsterdam op het podium, maar iedereen kon er in Groningen en Maastricht ‘virtueel’ van genieten! Sterker nog: de ouderwetse hoorspelen op de radio gaven ons een virtuele beleving via één zintuig, namelijk onze oren.

De kern van het begrip zit dus opgesloten in het woord “Schijnwerkelijkheid”. We ervaren iets wat niet op de locatie gebeurt waar ik ben, waar ik het met al mijn zintuigen kan ervaren. Het is daardoor ook direct duidelijk dat we kunnen discussiëren over de mate waarin die “schijn-werkelijkheid” ook echt lijkt op de fysieke werkelijkheid en fysieke beleving met al onze zintuigen op de plek waar we aanwezig zijn.

Daardoor ontstaat het containerbegrip en de verwarring. Is een omgeving opgenomen met 3600 fotografie, zoals we die van Funda kennen ook Virtual Reality? 3600 video? Moeten we kunnen interacteren met die omgeving zoals we dat kunnen in een VR omgeving gebouwd in bijvoorbeeld Unity, met een VR bril op? Of hebben we het pas over VR als we met een device (lees: bril) op kunnen acteren met een virtuele omgeving waarbij zowel onze ogen, gehoor, als ook de geur, gevoel en tast worden bespeeld. Dat laatste kun je je voorstellen als je op een simulator zit, met een motion platform eronder om je gevoel te ondersteunen en een ventilator en heater voor je, die je de snelheids ervaring laten beleven door ‘wind’ op te wekken en de temperatuur beleving geven, passend bij de beelden.

Verder lezend in de Wikipedia definitie zien we: “VR simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via diverse zintuigen onder te dompelen in een ervaring. De meeste VR-omgevingen zijn visueel en auditief, via speciale stereoscopische brillen en geluid. Geur- en tasteffecten worden zelden toegevoegd.

Virtual Reality (VR) is dus een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door een speciale VR-bril krijg je en door computer gegenereerd beeld. De bril bevat namelijk een beeldscherm en sluit je zicht op de buitenwereld af. Doordat je ogen elk een eigen beeld zien, dat licht van elkaar verschilt, zie je diepte in de virtuele omgeving. Met andere woorden: je kijkt dan in 3D Een Virtual Reality bril registreert de bewegingen van je hoofd en laat je in 360 graden kijken. Voeg controllers toe en je kunt interacteren met die omgeving; dingen vastpakken, deuren openen enz. Hierdoor biedt het vele mogelijkheden voor gamen en belevenissen.

Voorbeelden van VR ervaring

Een virtuele werkelijkheid kan lijken op de wereld zoals we die kennen, maar het kan ook een geheel fictieve omgeving zijn. Een realistische VR-ervaring is bijvoorbeeld met een VR bril op rond kunnen kijken in een 3600 omgeving zoals we keen van Funda. Een fictieve omgeving is bijvoorbeeld een met computer graphics nagemaakt warehouse, toilet of cruiseship waarin je  een praktijkproef uitvoert of doormiddel van een simulator kan leren hoe je een Heftruck bestuurd of een machine bediend. We hebben het dan over Serious gaming. Een fictieve VR-ervaring is bijvoorbeeld ook een computerspelletje met zombies; dat zijn de entertainment games.

Wat kun je allemaal met Virtual Reality?

Virtual Reality maakt allerlei ervaringen mogelijk die je in het echte leven niet zomaar kunt hebben. Bijvoorbeeld een excursie naar een ver land zonder écht op reis te gaan. ook kun je spullen gebruiken die je  niet hebt, of rondrijden in een auto die nog geproduceerd moet worden.

Er zijn nog veel meer toepassingen zoals:

 • Amusement: computerspellen, concerten, films en sportevenementen.
 • Attracties: teamuitjes, pretparken, spelhallen, VR-bioscopen en VR-musea.
 • Foto’s en video’s: 360 graden foto’s en filmpjes van je vrienden en familie.
 • Gezondheidszorg: bijvoorbeeld bij revalidatie, bij de behandeling van psychische klachten en bij vliegangst en hoogtevrees.
 • Training: bijvoorbeeld om spreken in het openbaar te oefenen of om een virtuele voetbaltraining te volgen.
 • Verkoop: bezoeken van woningen, fondsenwerving en producten uitproberen.

Wat voor producten heb je nodig voor de optimale Virtual Reality beleving?

6 verschillende producten:

 • Een zware game computer
 • Een VR-headset
 • Meestal nog 2 Touch-controllers
 • Wearable items: haptic handschoenen of vesten
 • Een simulator: loopsimulator, fiets simulator, autosimulator, heftruck simulator
 • En goede simulatie software, met een hoge graphische kwaliteit en performance

Voeger was er nog een hele computer, kabel en zware headset nodig, maar nu is dat verandert. Je kunt met een kleine Oculus Quest 2 hetzelfde creëren als met een computer, kabel en zware headset. In de tijd van nu is er voor VR maar weinig meer nodig, een simpele bril met (of soms zelfs zonder) controllers kan soms al voldoende zijn.

Met deze componenten krijg je een optimale beleving als het gaat om Virtual Reality.

Recent Posts